Efter mycket tänkande och inhandlande så lyckades vi få ihop ingredienserna till att göra ett bröd med aktivt kol i.

 

Jag fick två stycken bakböcker i julklapp förra året och en av dem hade ett recept på pain au charbon, eller som vi kallar det på svenska: kolbröd. Kolet var nog en av dem dyraste ingredienserna. En burk med 75 koltabletter kostade 130 kr vilket gjorde projektet ganska dyrt. Men kostnaderna stoppade inte mina föräldrar (som finansierar maten när jag bor hemma) från att köpa alla ingredienserna och dessutom mala den torkade fänkålen.

 

IMG_1188

 

Resultatet blev rent ut sagt läskigt som ni kan se på bilden. Degen såg grå ut när den låg i bunken och vilade sig i över en timme och när bröden var gräddade var dem genomsvarta. Riktigt häftigt. Det är synd att det inte är halloween, det hade var döläckert med detta brödet och svart pasta.

 

Brödet smakar en gnutta fänkål och har en svag eftersmak av kol. Aktivt kol används bland annat vid diarré och förgiftningar. Hoppas det kan hjälpa min arma mage att bli lite bättre.


2 Responses to “Pain au Charbon”

 1. Pernille Says:

  Hej.
  Jag var på Boulangerie i Malmö och köpte ett Pain au Charbon, tyckte det va en sådan kul upplevelse, se det mörka ringarna (det va jäst i brödkorg) och alla tänkte att det bara va utanpå det va lite kol. Sen när jag skar i det och det svarta brödet kom fram blev alla så förvånade och skeptiska, men överraskade att det ju faktiskt va gott!!
  Har försökt hitta recept på det men hittar inget, skulle bli överlycklig om du kanske vil skicka det till mig? Eller vad heter boken det finns i? Och var hittar man koltabletter?

  Kul med folk som vågar prova, är själv en sådan, med en massa blommor i allt och smaker på kors och tvärs.

  Ha en härlig afton.
  Med vänlig hälsning
  Pernille

 2. Emma Says:

  Hej Pernilla!

  Receptet hittade jag i en bakbok som heter Kockarnas Bröd. Vem som har skrivit boken kan jag inte på rak arm. Koltabletter kan man köpa på Apoteket och kostar kring 100-lappen om jag inte minns helt fel.

Lämna en kommentar

Postat av Emma
Datum: 6th januari 2013
Kategori: Matlagning